Ce este software-ul folosit?
Aşa cum îi spune şi numele, este o aplicaţie informatică care a fost achiziţionată şi folosită anterior de un anumit utilizator, utilizator care, între timp, a renunţat la toate drepturile sale de utilizare în favoarea unui alt potenţial utilizator.
Poate fi numit şi software second-hand, dar ca ar trebui remarcat că uzura unui astfel de produs este doar morală, nu şi fizică.
Există bineînţeles si cazuri particulare, de exemplu:
- Produse software care pot fi activate doar o singură dată per achiziţie. În acest caz, pentru a putea folosi un astfel de software, ar trebui achiziţionat cu tot cu calculatorul pe care a fost instalat iniţial.
- Produse software care necesita actualizare periodică şi va trebui să avem acordul producătorului de software pentru a asocia un nou utilizator la licenţele vândute iniţial altui client.
În ce condiţii putem cumpăra software folosit?
Condițiile pentru transferul de proprietate asupra software-ului nu sunt la fel de simple cum e de exemplu vânzarea unei maşini second-hand, trebuie să avem în vedere faptul că transferul de proprietate trebuie să îndeplinească în continuare condiții clar stabilite.
- Produse perpetue, fără abonamente
Posibilitatea de a transfera proprietatea nu se aplică în cazul abonamentelor, deoarece achizitorul nu este proprietarul produsului (software-ul este închiriat doar pentru o perioadă limitată de timp).
Achizitorul nu devine proprietarul produsului software decât după ce îl plătește integral.
- Neutilizarea de către proprietarul inițial
Primul proprietar nu încetează să fie proprietarul produsului software decât atunci când îl dezinstalează și îl face inutilizabil pentru el însuși.
Condițiile de revânzare diferă de la o țară la alta, iar UE poate controla numai condiţiile pentru produsele care au fost vândute pentru prima dată și care sunt comercializate pe piața sa.